På den här skolan är vi inte inne...

Söka till Öknaskolan

Ska du söka till Naturbruksprogrammet på Öknaskolan?

Du kan söka till Öknaskolan oavsett var du bor i landet - till oss kan du söka på så kallat "Frisök". Det innebär att alla elever har rätt att söka alla utbildningar oavsett om de är riksrekryterande eller ej.

Om du har ett naturbruksgymnasium närmare dig än Öknaskolan som INTE tillhandahåller den inriktningen du vill läsa hos oss, har du alltså rätt att söka till Öknaskolan. Du kan t.ex. skriftligen ange det som skäl till varför du söker till oss.

Söka via webben och till Yrkesintroduktion

Du kan via den kommun du bor i söka gymnasiet via webben. Det är alltså olika beroende på vilken kommun du bor i. I åk 9 får du information ifrån din studievägledare HUR du ansöker.

Om du söker yrkesintroduktion mot naturbruksprogrammet, så gör man genom en enskild ansökan direkt till skolan. Ladda ner intresseanmälan!

Nyköping Kommuns hemsida finns bra information om ditt gymnasieval. Det är Nyköpings antagninskansli som hanterar din ansökan. De nås på 0155-24 81 80 eller antagningskansliet@nykoping.se.

Du som bor i Stockholmsområdet och vill söka till Ökna hittar all info du behöver på Gymnasieantagningen Stockholm Läns hemsida. Där kan du söka information om HUR du hittar utbildningar utanför länet.

FÖR DIG SOM SÖKT TILL OSS I 1:A HAND UTANFÖR SÖRMLANDS LÄN - T.EX. STOCKHOLMSOMRÅDET

Du som sökt till oss i 1:a hand och bor utanför Sörmland och har fått preliminärt besked att du kommit in, behöver inte göra någonting för att bekräfta ditt val förrän efter den 1 juli - då den slutliga antagningen är klar. Information om hur du tackar ja, ska du få i ditt slutliga besked.

Du som har sökt till oss i 1:a hand och som har fått information att du INTE är antagen utan mottas i 2:a hand i mån av plats, det är viktigt att du vet att ansökningsprocessen är krånglig när du söker från ett annat län som vi inte har samverkansavtal med, kontakta oss hellre och fråga en gång för mycket så du inte missar din plats.Anledningen kan vara att din hemkommun inte godkänner att du läser på annan ort, om ett liknande naturbruksgymnasium finns närmare. Det handlar inte om att vi inte vill ta emot dig som elev.

När du har fått ditt preliminära besked behöver du inte göra någonting för att ha din plats kvar som 1:a handsökande. Det är viktigt att du inte ändrar ditt val under omvalsperioden för då försvinner din plats som 1:a handsökande. Du kommer att få ditt slutliga antagningsbesked i juli och även då kan det stå att du inte är antagen i 1:a hand trots att du med stor sannolikhet kommer att komma in.

Du kan alltid ringa eller skriva till vår studievägledare Kirsi Östberg; 0155-26 48 02, kirsi.ostberg@oknaskolan.se, eller vår informatör Annie Magnusson, 0767-765520, om du har några frågor.

Välkommen!