top_djur2015

Djur

Det här är inriktningen för dig som vill arbeta med djur och djursjukvård

"Frisk som sjuk - vi hjälper"

Djur - ansökningskod NBDJU

Utbildningen ger dig goda kunskaper om djurs beteende, behov och skötsel samt stor erfarenhet av många olika djurslag. Du kan välja någon av fördjupningsområdeskurserna Djurskötsel, Djursjukvård eller Naturvetenskap.

Öknaskolan har en egen veterinär som arbetar halvtid i undervisningen. 2012 byggde vi vårt hunddagis och påbörjade arbetet med vår blivande veterinärklinik.

Djurskötsel
Du kommer att få ökad kunskap om olika sällskapsdjur, hästar, hundar, får, kor mm, samt grundläggande djursjukvård. Teori och praktik varvas genom stallturer, övningar och APL. Stallturer och övningar gör vi bl a i skolans ladugård, häststall, djurhus och i vårt hunddagis som byggdes 2012. Du genomför din APL under 15 veckor på företag inom flera olika branscher t ex zoobutik, hunddagis, stuteri och mjölkkobesättning. Vi ger dig praktisk erfarenhet av så gott som alla djurslag, vilket inte många andra skolor kan erbjuda. Det ökar dina chanser att få jobb efter gymnasiet! Efter avslutad utbildning kan du arbeta som djurskötare inom många olika näringar som t ex hunddagis, lantbruk, hästhållning, smådjursuppfödning och zooaffär.

Djursjukvård
Här får du lära dig mer om bl a förebyggande djurhälsovård, sjukdomslära, hygien och smittskydd. Undervisningen bedrivs bl a i våra nya lokaler för djursjukvård som blev klara 2013, men en veterinärklinik är också under uppbyggnad. Öknaskolan har även en egen veterinär som jobbar halvtid i undervisningen. När du gör djursjukvårdsberedskap följer du med i hennes arbete både i och utanför skolan. Du får möjlighet att göra APL på en veterinärklinik och gå grundkurs i läkemedelshantering, vilket innebär att du t ex kan få utföra vissa injektioner och behandlingar när du arbetar på en häst- eller smådjursklinik. Vi är en av få skolor i Sverige där du får gå grundkursen i läkemedelshantering både för sällskapsdjur och häst! Efter utbildningen kan du arbeta som djurvårdare på en häst- eller smådjursklinik, men givetvis kan du även arbeta i zooaffär, häststall, på hunddagis mm.

För att få grundläggande högskolebehörighet finns möjlighet att läsa Svenska 2 och 3 samt Engelska 6.

Naturvetenskap
Du har kanske siktet inställt på fortsatta studier, men är inte riktigt säker på vad som lockar mest. Här finns vägar öppna mot veterinär, agronom och lantmästare. Men dina studier här på Ökna ger också behörighet att plugga vidare till bland annat lärare, civilingenjör och jurist.

Information om SLU - Sveriges lantbruksuniversitet - hittar du här!

Plugga naturvetenskap för att läsa vidare?

Bildgalleri för inriktningen Djur

Till bildgalleriet >>