Helena Kolehmainen kommer ursprungligen från Gnesta och tog sin examen 2009 efter att ha läst Djursjukvård.

”Det var helt rätt, jag ångrar ingenting”, säger hon och berättar att hon alltid har älskat djur och ville lära sig mer. ”Min syster hade också läst Djursjukvård på Öknaskolan, så valet var enkelt. Vi har alltid haft djur ända sedan vi var små”.

Idag jobbar Helena som undersköterska i Stockholm och säger att hon också gillar att jobba med människor och att själva vårdandet mellan djur och människa är ganska lika. ”Människor pratar man med, djuren läser man av. Under tiden som jag läste på gymnasiet jobbade jag extra på ett hunddagis, ett jobb som jag fick genom min praktikplats. Jag jobbade även där ett tag efter studenten”.

Helena har hunnit med en hel del sedan hon gick ut skolan, ett tag arbetade hon på en mjölkgård i Sörmland innan hon bestämde sig för att ett fast jobb inom sjukvården var att föredra. Hon har också blivit mamma och familjen utökas i höst med ett tredje barn. Men drömmen om att jobba med djur igen finns kvar. ”Det är absolut något jag vill göra i framtiden. Först ska jag utbilda mig till undersköterska så att jag har något att falla tillbaka på”.

”Det bästa med Ökna var att man fick lära sig så mycket av allt. Såväl stora lantbruksdjur som smådjur. Jag läste en hästkurs och det var också jätteintressant. Kurserna där vi läste om vad som händer i naturen och varför var jätteroliga och det var bra lärare som gjorde lektionerna intressanta. Mycket av den kunskap som jag fick under skoltiden har jag inte förstått att jag haft förrän idag”, säger hon.

Helenas tips om man är intresserad av att plugga på naturbruksprogrammet är att tänka efter inom vilket område man vill lära sig mer, vad man kan tänka sig att jobba med i framtiden.