Jennifer – blivande zoologisk konservator

När det var dags för Jennifer att söka till gymnasiet 2008 höjdes en hel del ögonbryn i hennes omgivning då förstahandsvalet föll på Öknaskolan och jakt-och viltvårdsinriktningen.

”Min familj har storstadsbakgrund och ingen har någonsin jagat och alla trodde nog att jag skulle läsa bild och form. Jag har alltid ritat och tecknat men jag ville göra något annat. Naturen har alltid varit en inspirationskälla i mitt bildspråk, jakt verkade spännande och jag kände några som gick på Ökna. När jag läste om utbildningen på nätet så tänkte jag att jag testar väl, går det så går det. Jag kontaktade skolan och fick komma på en prova-på-dag. Min studievägledare hade ordnat så att jag besökte djurinriktningen, inte jakt, men eftersom jag kände folk som pluggade där så valde jag jaktinriktningen”, berättar hon.

För Jennifer blev valet helt rätt trots omgivningens skepsis, hon hamnade i en helt annan värld och stormtrivdes. I årskurs 2 läste hon en artikel om en zoologisk konservator och det slog henne att man tittar på uppstoppade djur men tänker aldrig på att någon har gjort dem. I årskurs 3 hade hon bestämt sig för att bli konservator, ett yrke som passar mycket väl med hennes konstnärliga ådra.

”Jag jobbade med lite av allt möjligt de första åren efter studenten, bland annat på en förskola, innan jag började som hantverkslärling hos Stiftelsen Hantverk & utbildning i Leksand. Nästa steg är att bli auktoriserad så att jag kan starta eget”, säger hon.

Jennifer saknar fortfarande Ökna och gemenskapen i skolan och internatboendet. ”Man fick bra kontakt med lärare och personal också, kanske mycket beroende på att många delar samma intresse som en själv. Man får vänner för livet”.

Hennes tips till blivande gymnasieelever är att inte välja det ens kompisar väljer. ”Man ska tänka på vad man gillar att göra och vad man vill bli oavsett vad någon annan säger”.

För Jennifers del blir det framöver ett par månaders jobb i Namibia hos en konservatorfirma, ett jobb som hon har fått genom kontakter på sin lärlingsutbildning. Hon har redan blivit uppmärksammad i ett flertal olika artiklar, senast i Platsjournalen. Läs artikeln här.