Sanna Linder tog examen på Ökna 2008 efter att ha läst djurvårdsinriktningen med tilläggsprofilen naturvetenskap. Idag jobbar hon som agronom på Länsstyrelsen i Uppsala med arealkontroller och kontroll av märkning och journalföring av nötkreatur och får.

”Ända sedan jag var liten ville jag bli veterinär och för mig var Ökna ett självklart val”, berättar hon. ”Det var inte förrän sista halvåret på gymnasiet som jag insåg att det fanns en hel del andra möjligheter till jobb i framtiden och att jag ville jobba mer med förebyggande djurvård. Då bestämde jag mig för att läsa vidare till husdjursagronom på SLU".

6 år läste Sanna på SLU i Uppsala och fick samtidigt möjlighet att jobba på SLU:s forskningsladugård på loven. Agronomutbildningen är 4,5 år, men det var så roligt att hon fortsatte att läsa.

”Det bästa med Öknaskolan var att skolan hjälpte mig att anpassa mina studier efter de behov jag hade då, vilket jag idag är säker på var avgörande för att min gymnasietid blev så bra som den blev. När jag tänker tillbaka på den kunskap jag fått med mig, inser jag att kombinationen av att få läsa teori och sedan utföra det i praktiken är jätteviktig och det jag har stor användning av idag.”

Sanna hade ingen bakgrund med lantbruksdjur och menar att utbildningen på Ökna gav henne den grund hon behövde för sina universitetsstudier. Det hon däremot saknade var mer information om olika möjligheter till vidareutbildning efter gymnasiet.

”Om jag skulle ge råd idag till de ungdomar som funderar på att söka till naturbruksprogrammet, så är det att försöka tänka framåt och att valet av gymnasium har någon slags verklighetsanknytning, inte bara söka skola för att man tror att det är kul att läsa där, eller att kompisarna styr. Att man väljer utbildning som ger en bra grund för framtiden”.