Viktor Ånöstam gick ut Öknaskolan 2010 och har hunnit med en hel del sedan dess.

”Jag skulle bli viltmästare, det var inget snack om saken”, berättar han. ”Som liten var jag intresserad av fiske ända tills jag fick följa med pappa och farfar på jakt som 8-åring, då ändrades mitt intresse”.

Viktor kommer från Uppsala och när han sökte jakt och viltvårdsutbildning fanns det två faktorer som avgjorde att Ökna blev hans val. ”Jag kollade runt på olika skolor, men när jag fick veta att Leif Carlström höll i utbildningen så bestämde jag mig, eftersom han är en känd jägarprofil. Skolan låg också nära Uppsala vilket gjorde det enklare för mig transportmässigt”. Tiden på Ökna ser Viktor som oerhört positiv, möjligheten att få praktisk kunskap i kombination med teoretisk går inte att få på en skola inne i stan, menar han. Och att bo på internat. ”Jag har fått vänner för livet, några av oss hörs varje dag”.

Siktet stod mot viltmästare och Viktor gick från skolbänken direkt till en jaktpraktik i Västra Götaland och vidare som jaktelev i Skåne. Efter 2,5 år insåg han att viltmästaryrket inte passade honom.

”Jag läste naturvetenskap i kombination med jakt och viltvård på gymnasiet vilket gjorde att jag istället sökte in till agronomprogrammet vid Ultuna med inriktning mot ekonomi”. Han hade också under gymnasietiden knutit många olika kontakter och via sitt UF-företag så dök erbjudandet upp om att utveckla en webbtjänst för administration kring jakt. Företaget VILTH driver Viktor tillsammans med två kollegor och den har fått stor uppmärksamhet.

Viktor har också hunnit med att jobba extra på ett läkemedelsföretag, är ordförande i Ultuna jaktklubb, leder jägarexamenskurser och sköter viltförvaltningen på den gård där han hyr sin bostad, utanför Uppsala.

”Jag gillar att ta möjligheterna när de kommer, man vet aldrig var de leder så det gäller att ta vara på dem när de dyker upp”, säger han.

Vad han ska göra efter sina högskolestudier funderar han inte så mycket på. ”Jag valde agronom med inriktning mot ekonomi för att det är så brett, man kan jobba med så många olika saker. Vi får se var det leder”.

Det är också Viktors tips till de som ska söka gymnasiet. ”Välj en så bred utbildning som möjligt, lek inte bort gymnasieåren utan tänk på att du kanske vill plugga vidare senare. Många av mina kompisar ångrar sig idag, att de inte tog vara på den tiden utan nu får läsa på Komvux för att få sin behörighet. Man vet aldrig vad som väntar, ta möjligheten när den finns – redan på gymnasiet”.