Programmet är perfekt för dig som har ett brinnande intresse för djur och natur. På Naturbruksprogrammet kombinerar man teori och praktik på ett omväxlande och inspirerande sätt. Att lära sig saker i teorin är en sak, men att kunna utföra och utforska den i praktiken lyfter både erfarenhet och kunskapen till en ny nivå! Naturbruksprogrammet är ett yrkesprogram vilket innebär att du efter examen ska ha de kunskaper som behövs för att arbeta inom naturbrukssektorn med växter, djur, mark, vatten eller skog.

Vad är naturbruk?

Naturbruk innefattar flera olika sorters verksamheter som förvaltar och nyttjar naturens resurser. Det kan till exempel vara livsmedels- och växtproduktion, natur- och landskapsvård, arbete med djur eller arbete med park- och trädgårdsmiljöer eller försäljning av varor och tjänster. Även verksamhet som syftar till rekreation och naturupplevelser ingår. Kort sammanfattat är naturbruksprogrammet en bred utbildning med många olika yrkesutgångar.

Framtiden kräver att naturbrukets olika verksamheter utvecklas genom innovativt tänkande, drivkraft och företagsamhet. Vårt mål är att du efter dina tre år ska ha utvecklat dina förmågor så att du kan bidra med tekniska och biologiska kunskaper i ett lokalt och globalt perspektiv.

Vilka kurser innefattas i programmet?

Naturbruksprogrammet innefattar gymnasiegemensamma ämnen och programgemensamma ämnen som du läser under dina tre år på skolan. Gymnasiegemensamma ämnen är obligatoriska för alla yrkesprogram på gymnasiet. Programgemensamma ämnen är obligatoriska för alla som läser naturbruksprogrammet.

Därefter läser du inriktningkurser som är specifika för den inriktning du sökt. Öknaskolan erbjuder fem inriktningar: Naturturism, Hästhållning, Djurvård, Trädgård och Lantbruk.

Till sist kompletterar du ditt inriktningsval med fördjupningsområdeskurser och individuellt valda kurser. Till alla inriktningar finns möjligheten att läsa naturvetenskaplig fördjupning. Då läser du ämnen som ger dig en så kallad särskild behörighet för vidare studier.Efter avslutad examen oavsett fördjupning har du totalt 2500 poäng.

Nyfiken på vilka inriktnings- och fördjupningsområdeskurser vi erbjuder?

Under respektive inriktning finner du kursutbud men också mer information om hur din upplevelse kommer vara på Öknaskolan. 

Har du några frågor?

Du kan alltid ringa eller skriva till oss. Kirsi Östberg, vår studievägledare svarar gärna på dina frågor. 
Tel: 0155 - 26 48 02  kirsi.ostberg@oknaskolan.se