Välkommen till programmet för skog, mark och djur!

Här får du som elev träna på att arbeta självständigt och med andra på ett säkert sätt. Du får jobba både praktiskt och teoretiskt inom lantbruk, trädgård samt med djur. Vi arbetar med olika teman där yrkesämnen och gymnasiegemensamma ämnen blandas både teoretiskt och praktiskt. I djurhuset finns det sällskapsdjur som gnagare, reptiler och fåglar. I vårt hunddagis får du lära dig om hundar. Det finns både rid- och körhästar i skolans stall och vårt lantbruk har kor och får. Du får också ägna dig åt trädgårdsskötsel i våra parkområden och grönsaksodling - grönsaker som vi sedan äter i skolans matsal. 

Förberedelse inför yrkeslivet

Du får lära dig mycket om olika maskiner, bland annat lär du dig att köra fyrhjuling, använda röjsåg och åkgräsklippare. De flesta elever hos oss tar förarbevis för fyrhjuling under sitt första skolår.  Du får även prova på flera olika yrkesområden. Bland annat får du jobba med de olika djuren, plantera och klippa gräs. Till ditt andra år väljer du en inriktning; häst, sällskapsdjur/hund, trädgård eller lantbruksdjur. Inriktningskurserna kan bidra till specialiserade kunskaper så att du är väl förberedd inför ditt framtida yrkesliv.  

Bo på skolans internat

Om du bor långt ifrån Öknaskolan finns möjlighet att bo på skolans internat. Där får du vänner för livet och du tränar på att ta eget ansvar, visa respekt och lösa konflikter. Internatet är bemannat av fritidsledare som finns tillgängliga under eftermiddag och kväll. Frukost, lunch, eftermiddagsfika och kvällsmat serveras i skolans matsal. När de fyra åren närmar sig sitt slut har du förutom kunskaper från de olika kurserna förberetts för vuxenlivet. Vi gör även besök hos arbetsförmedlingen så att du får en kontakt där.

APL

I årskurs 2, 3 och 4 har du praktik i totalt 22 veckor. Vi hjälper dig att hitta en APL-plats i din hemkommun så att du kan bo hemma under tiden. Du får en handledare på APL-platsen och arbetar några veckor åt gången. Det är vanligt att våra elevers APL-plats kan vara en blivande arbetsgivare.

För mer information, kontakta Ulrica Backman, socialsamordnare

072-529 35 53, ulrica.backman@oknaskolan.se.