När du vill utvecklas både individuellt och professionellt!
Välj mellan utgång Hästskötare eller Naturvetenskap.

Hos oss får du stor inblick i hur du ska sköta både hästar och stall. Du kommer att läsa om hästens beteende, närmiljö, foder och foderstatsberäkning, anatomi, fysiologi, hälsa och sjukdom och avel.
Du får under dina tre år en god grundutbildning inom hästhållning som gör att du skall kunna arbeta självständigt inom branschen. Målet är att du ska ta en yrkesexamen till hästskötare!

Ridning och körning finns självklart med under alla tre åren och ger dig en god kompetens om grundutbildning av hästar!

En bred utbildning

För oss är det viktigt att en bra hästskötare, ridlärare eller stallchef kan hantera traktorer eller andra stora fordon samt ha kunskap om andra lantbruksdjur. Därför ingår kurserna Djurhållning samt Fordon och redskap i inriktningskurserna för Hästhållning. Att ha förståelse och kunskap om hur man genom gödsling och skördetidpunkt odlar ett bra grovfoder med rätt näringsvärde är också viktigt. Du får även nya kunskaper om hur vi kan göra det enklare och mer ergonomiskt i de dagliga rutinerna när det gäller utfodring och hästskötsel.

Under årens lopp kommer grunderna i hästhantering, ridning och körning att byggas på och vi dyker djupare och varvar de teoretiska och de praktiska bitarna med löshoppning, tömkörning och tappskokompetens. Självklart kommer du även att utveckla dina kunskaper inom såväl hoppning som dressyr. Vi ger även möjlighet till teori och praktik för att själv kunna ta hästskötarexamen.

Välutbildade skolhästar

Skolans hästar är väl grundutbildade med en god ridbarhet och ger dig bra kunskaper inom dressyr, hoppning och körning. Vi ser gärna våra elever ute på tävlingsbanorna med våra hästar om förutsättningar och intresse finns.

Förkunskaper och utrustning

Förkunskaper inom ridning och hästhållning är inte ett krav, men ökar dina förutsättningar att klara utbildningen. När du börjar på din inriktning får du ridbyxor och ridskor med stålhätta. Säkerhetsväst och hjälm finns att låna vid behov.

Många möjligheter

Förutom den breda kunskapen som skolan erbjuder kommer du även att spendera 15 veckor på praktikplatser. Detta ger dig inte bara yrkeslivserfarenhet utan även värdefulla kontakter till ditt framtida yrkesliv. Skolan har ett brett kontaktnät av APL-platser som bland annat omfattar både trav-, dressyr- och hoppstall. Möjlighet till praktik utomlands finns också, endast din egen drivkraft sätter gränserna!

Programplan