När du vill utvecklas både individuellt och professionellt!
Välj mellan utgång Hästskötare eller Naturvetenskap.

Under årens lopp får du lära dig grunderna i häst- och stallskötsel samtidigt som du får en gedigen kunskap om hästen ur ett biologiskt perspektiv. På olika sätt kan vi studera hästens anatomi, rörelsemekanik och exteriör i olika miljöer. Kopplingar och reflektioner mellan praktik och teori vävs in på ett naturligt sätt i utbildningen.
Ridning och körning finns med under alla tre åren och ger dig en god kompetens om grundutbildning av hästar. Att lära sig rida och köra kräver många timmar med din partner, hästen. Nyckeln är en bra sits, balans, känsla och timing. När kommunikationen fungerar har du skapat ett språk som gör att du som ryttare och hästen smälter samman och blir ett samspelt ekipage.

En bred helhetsbild

Under årens lopp kommer grunderna i hästhantering, ridning och körning att byggas på och vi dyker djupare och varvar de teoretiska och de praktiska bitarna med löshoppning, tömkörning och tappskokompetens. Självklart kommer du även utveckla dina kunskaper inom såväl hoppning som dressyr. Du har även möjlighet att ta prov för hästskötarexamen!

Stor bredd av utbildade hästar

Då skolans hästar är väl grundutbildade med en god ridbarhet kan de ge dig som elev bra kunskap inom dressyr, hoppning och körning.Vi ser gärna våra elever ute på tävlingsbanorna med våra hästar om förutsättningar och intresse finns.Förkunskaper

Förkunskaper inom ridning och hästhållning är inte ett krav, men ökar dina förutsättningar att klara utbildningen.

Många möjligheter

Målet är att du skall ta en yrkesexamen till hästskötare. Du får under dina tre år en god grundutbildning inom hästhållning som gör att du skall kunna arbeta självständigt inom branschen. Samtidigt kan du skaffa dig särskild behörighet för att läsa vidare till hippolog, ridlärare eller hästutbildare. Vill du istället fortsätta utbilda dig till agronom eller veterinär, kan du välja naturvetenskaplig fördjupning.Förutom den breda kunskapen som skolan erbjuder kommer du även att spendera 15 veckor på praktikplatser. Detta ger dig inte bara yrkeslivserfarenhet utan även värdefulla kontakter till ditt framtida yrkesliv. Skolan har ett brett kontaktnät av APL-platser som bland annat omfattar både trav-, dressyr- och hoppstall. Möjlighet till praktik utomlands finns också, endast din egna drivkraft sätter gränserna!

Programplan