För dig som vill möta och bedriva viltvård eller naturguidning i djupa skogar, berg, skärgård och åkerlandskap.
Välj mellan utgång Naturguide inom jakt, fiske och skog eller Naturvetenskap.

Många människor sätter idag stort värde i att betrakta vilda djur i svensk natur.  Att smyga ut i skymningen och betrakta kronhjorten stillsamt beta, laga mat över öppen eld eller bedriva arrangerade jakter är alla olika sätt att komma naturen närmre. Naturturism som inriktning ger dig stora möjligheter att arbeta inom det moderna viltbruket och naturguidning i framtiden. Som elev hos oss får du mycket goda kunskaper inom allt från viltförvaltning och jaktmetoder, till ekologi och vattenvård. Under utbildingens gång får du förmågan att förmedla naturens mångfald till olika typer av besökare. Oavsett gruppstorlek, tidigare erfarenheter eller ålder, delar du med dig av dina kunskaper och ger dem en naturupplevelse de sent kommer att glömma.

Du kommer under dina tre år på skolan att delta i det dagliga arbetet av viltförvaltning tillsammans med våra engagerade viltmästare, viltförvaltare, skogstekniker och reservatsförvaltare som tillsammans har lång arbetslivserfarenhet inom respektive yrke. Du får även möjlighet att ta förarbevis för att köra terränghjuling i skog och mark.

Ett vilrikt landskap

Sörmland är ett av de viltrikaste landskapen i Sverige. På våra marker kan du möta sex klövviltarter i vilt tillstånd; älg, kronvilt, dovvilt, rådjur, mufflon och vildsvin samt naturligtvis ett stort antal småviltarter.I ditt dagliga klassrum möter du ett mosaikartat landskap med djupa skogar och åkrar, berg, skärgård- och åkerlandsskap där vi bedriver både jordbruk, aktiv viltvård och besöksnäring. Nynäs naturreservat består av  3800 ha skog, mark, sjö och land. Totalt innefattar  det även 5400 ha jaktmark och 700 ha fiskevatten.

En stark bransch

Naturturism är en stark bransch där många arbetstillfällen ges. Denna bransch innefattar yrken där du verkligen växer som person!  Även om du inte väljer att studera vidare har du möjlighet och kunskaper att jobba inom yrken som exempelvis säljare av jakt- och friluftsprodukter, viltvårdare, skogsarbetare eller natur- och friluftsguide. Vad du än väljer i framtiden har du med dig en stor mängd praktisk kunskap samt god förståelse för olika metoder inom naturturism, viltvård och sambandet där emellan.

Erfarenheter från flera håll

 APL:n är viktig som kunskapskälla och inspiration både för elever och lärare. Många elever har också på detta sätt knutit kontakter som senare gett arbete och anställning. Den sammanlagt 15 veckor långa APL ger dig stor erfarenhet i arbetslivet redan under din skoltid. Vi samarbetar med APL-platser både i Sverige och utomlands!

 

Programplan